KUBA är kontrasternas land. Salsa och kommunism,de nedslitna sönderfallande fasaderna och fattigdom blandas med en skönhet som är oemotståndlig och en kultur och livsglädje som inte har sitt motstycke någon annanstans i världen. De vackra stränderna runtom  ön lockar med sol och bad. Om man väl sätter sin fot på denna karibiska ö så finns en risk att man måste återvända. Den ger mersmak och det finns oändlig tmycket att upptäcka. Ett fåtal av befolkningen pratar engelska och många turister blir inspirerarde att lära sig spanska efter ett första besök här eller att lära sig att dansa salsa och sedan återvända igen. 
Klimatet är subtropiskt och medeltemperaturen ligger mellan 20-35grader och vattentemperaturen runt 25grader. Ca 3o minuters resa med buss tar dig till Playa Santa Maria där du kan bada året om. Musiker spelar på stranden och ganska snabbt märker du att kubanerna anser en dagstur till stranden som en fest. Man ligger inte på stranden och läser en bok. Man har med sig mat, öl, rom och hela familjen, gamla som unga badar, festar och umgås.  
Förutom Havanna så har Kuba har många vackra städer och öar som man kan välja att besöka. En del av våra turister åker med på vårt tio dagars program och stannar sedan kvar för att uppleva lite mer av Kuba på egen hand. Att åka till  Varadero och njuta av de  kritvita stränderna kan vara ett alternativ, Cayo Largo som bjuder på en orörd paradisisk miljö kan vara ett annat alternatv. Cienfuegos är en vacker kuststad med fina små hotell. Väl värt att besöka. Vart du än väljer att resa till på Kuba kommer du snart att upptäcka att här är allt annorlunda. På Kuba lever man nämligen livet i takt till salsa- och rumbarytmer och det är alltid nära till ett skratt. Kubanska folket har mycket att lära oss nordbor om hur man lever livet med lite mera "sabor" som betyder smak. 

Gamla Havanna med sina fyra vackra torg är den mest romantiska miljö som man kan tänka sig. Att vandra gatorna upp och ner och höra salsa och boleros spelas av resturangernas och gatornas musiker är som att delta i en film från femtiotalet. I varje gathörn finns historier att berätta. Hemingways favorithotell ligger mitt på Obisbo som går genom gamla Havanna. I kvarteret bredvid på Empedrado ligger den lilla baren La bodegita del Medio som sägs vara platsen där Mojiton föddes. Där har många kända personer druckit sina Mojitos. Bland annat Salvador Allende, poeten Pablo Neruda och inte minst Hemingway.  På plaza Catedral kan man sitta i solnedgången och avnjuta en kopp kaffe eller en drink och njuta av ett sceneri som är unikt. Katedralen är klassad som en av världens vackraste fasader. Serveringen och alla färglada kubanska pregoneros, som går runt och ropar ut sina varor som de vill sälja, tillhör en svunnen tid men lever i högsta grad kvar i gamla Havanna. 

 

Nattlivet i Havanna är ett paradis för den danssugne. Vi känner Havanna som vår egen ficka och  håller koll på vilka kulturaktiviteter som händer när vi är där och rekommenderar våra turister det bästa hela tiden. Vi följer med ut i nattvimlet och ser till att ni får en minnesvärd semetser i dansens tecken. Det finns mängder av kulturaktiviter och man kan se flera livekonserter varje kväll om man vill. Det finns två Casa de la musica som är statens musikhus där de mest kända salsabanden spelar. Det finns en matiné som öppnar kl 17:00 varje kväll och slutar ca 22:00. Nattföreställningen öppnar kl 23:00 och slutar sent in på natttimmarna. Det finns flera jazzklubbar där fantastiska musiker spelar och man går in för 100:- och får konsumera för hela slanten samtidigt som man lyssnar på musiken.  Fabrica del arte är en succé sedan några år tillbaka, där alla sorters kultur möts i en gammal fabrik. Där kan man äta mat, ta en drink och samtidigt kolla en konstutställning, dansföreställning eller designutställningar. På kvällen startar kanske en hip hop fest eller en annan typ av musik klubb. Det här är
möjligheternas hus. Öppettider torsdag-söndag  8:00-03:00  http://www.fac.cu/


Trinidad är en av de mest välbevarade koloniala städerna i världen och utsedd till ett av Unescos världsarv. Staden är liten och lätt att ta sig runt i. På torget i centrala Trinidad spelas och dansas salsa från eftermiddagen och framåt natten med levande musik varje dag. På helgnätterna kan man vandra upp på stadens berg och besöka en grotta. Ur djupet från grottan strålar musiken från discoteket som finns där varje fredag och lördag natt då Casa de la musica har stängt nere på torget.  

Många fina resturanger och barer bjuder på kubansk mat och musik. Det är vackert inredda restaruanger som många är fulla med antikviteter så att det blir som att inta en måltid i ett museum. Hela Trinidad är ett museum där befolkningen hjälps åt att bevara det gamla. I takt med att turisternas pengar börjar rulla in så kan man renovera de gamla husen och ta fram gamla orginalmålningar och restaurera med stor försiktighet för att bevara den gamla kolonialstilen.  Endast 12km från stadskärnan ligger södra Kubas vackraste strand Ancón med vit sandstrand så långt ögat ser och turkosblått hav. Där kan du segla ut med en liten katamaran och snorkla eller bara ligga på starnden och njuta av lugnet och stillheten. Även under högsäsongen i december så är det relativt lugnt på stranden. 

Det finns möjlighet att göra en utflykt till häst. Du rider ut ur stadskärnan och upp till ett vattenfall och en lagun där man kan bada. Under 3-4 timmar utflykt rider du med guide och får en naturupplevelse som ger en härlig energi. 

 

 

Vi har mycket goda kontakter med musiker, dansare och artister på Kuba. Vi har ett eget dansteam med två oerhört välrenomerade och väl ansedda huvudlärare samt ett team av professionella dansare som fungerar som dansassistenter åt våra resenärer och elever under danskursen i Havanna. Våra lärare har stor erfarenhet av att undervisa europeiska elever. Vi  har även har djup kännedom om den  karibiska religionen Santeria som är en synkretistisk religion som ursprungligen kom till Kuba med slavarna. Vi bjuder ofta in våra resenärer att delta i någon ritual för att hylla de olika gudarna inom Santerian. Vi delar med oss av dess innebörd och gudasagorna. Allt för att erbjuda en så bred bild av den Kubanska kulturen som möjligt. Dansen Salsa, eller Casino som den kallas på Kuba har rötter som sträcker sig långt tillbaks i tiden, bland annat från Son. 

Fakta om Kuba

 • Folkmängd: 11,3 milj (2006)

 • Huvudstad: Havanna

 • Yta: 110 861 km2

 • Statsskick: republik

 • Religion: huvudsakligen katolicism, minoriteter av protestantiskt kristna och utövare av afro-kubanska religioner

 • Tidsskillnad: - 6
 • Landsnr: 53

 • Språk: spanska

 • Ambassad: Sturev. 9, Stocksund  08-545 832 77

 • Svensk ambassad: Sveriges ambassad, Calle 34, nr 510, e/ 5a y 7a Avenida, Miramar, tel +53-7-204 28 31

 • Valuta:  Två typer av pesos finns på Kuba, en lokal kubansk pesos och en pesos covertible. Peso convertible motsvarar den Amerikanska dollarn som är ca 9 kr.